Je haar niet wassen, de zin en onzin

Het is langere tijd de norm geweest om tijdens je dagelijkse douchebeurt het haar te wassen. Steeds meer hoor je daar uiteenlopende meningen over: de een wast het haar dagelijks met shampoo, de andere om de paar dagen en er zijn ook mensen die hun haar helemaal niet met shampoo wassen. In dit artikel lees je meer over het haar niet wassen of het haar minder vaak wassen.

Zeker niet iedere dag je haar wassen

Je zal vast eens van de kapper het advies gehad hebben om slechts eens in de twee of drie dagen het haar te wassen. Wellicht ben je iemand tegengekomen die zijn of haar haar helemaal niet (met zeep) wast. Waar doe je nu goed aan?

Wat we nu met zekerheid weten, is dat door te vaak het haar wassen de natuurlijke oliën uit het haar wast. Die natuurlijke oliën beschermen je haar en hebben vele voordelen:

  • Je haar wordt minder droog
  • Je haar heeft meer glans
  • Je haar voelt zachter aan
  • Gekleurd haar blijft langer mooi
  • Je hebt minder kans op roos

Maar hoe vaak moet je je haar nu wassen, of is het überhaupt beter om je haar niet te wassen? Dat is een kwestie van experimenteren. En wellicht kan het iets langer duren dan waar je op had gerekend. Je hoofdhuid is namelijk gewend aan jouw schema van wassen en produceert op basis daarvan een hoeveelheid olie. Wanneer je vervolgens opeens stopt met het wassen van je haar met shampoo, zal je hoofdhuid als vanouds dezelfde hoeveelheid aan olie produceren. Het is dus van belang om langzaam af te bouwen met het wassen van je haar met shampoo.

Waste je je haar iedere dag? Probeer dan twee weken je haar om de dag te wassen. Waste je je haar niet iedere dag? Probeer dan er twee weken lang steeds een extra dag tussen de wasbeurten in te laten. Na twee weken kan je het niet wassen steeds met een dagje opschuiven. Dit doe je net zo lang totdat je het punt bereikt hebt dat jou haar tussen de wasbeurten door er goed uit blijft zien en goed blijft voelen.

Helemaal je haar niet meer wassen?

Er zijn mensen die er van overtuigd zijn dat je je haar helemaal niet hoeft te wassen. Zij zeggen dat de oliën in je haar op een gegeven moment zelf zal reinigen. Hierin zit ook nog een verschil tussen mensen die helemaal niets doen om hun haar te wassen en mensen die hun haar wel wassen, maar daarbij geen shampoo gebruiken.

Wij raden niet aan om het haar helemaal niet meer te wassen. Gedurende de dag komt je haar en hoofdhuid met vanalles in aanraking zoals zweet, luchtjes, stof, etc. Het is niet goed om dat er (te) lang in te laten zitten

Een goed teken dat je met het niet of minder wassen van het haar te ver bent gegaan is wanneer je hoofdhuid rood en geïrriteerd eruit ziet of (erg) jeukt. Het wordt dan tijd om te wassen! Minderen is goed, maar je haar helemaal niet wassen of te lang tussen wasbeurten laten zitten ook niet!

 

Was je haar met iets anders dan shampoo

De meeste bezwaren die mensen hebben tegen het vaak wassen van het haar of het advies om je haar niet te wassen, zijn eigenlijk niet zozeer tegen het niet wassen gericht, maar juist tegen het gebruik van shampoo.

Het kan daarom een prima idee zijn om je haar weleens, in plaats van met shampoo, met een alternatief te wassen. Er zijn diverse makkelijk te verkrijgen, natuurlijke producten die je als alternatief voor shampoo kunt gebruiken. De meest voorkomende suggest zijn: soda, (appel) azijn, honing, yoghurt en bier.

 

Conclusie: Je haar niet wassen? Matigen!

Minderen met shampoo is zo slecht nog niet, maar helemaal je haar niet wassen is ook geen oplossing. Zoek de gouden middenweg en experimenteer met alternatieven om je haar er zo goed en gezond mogelijk uit te laten zien!

Geef een reactie